Hva vil det si, egentlig å være god i Excel? I min bok er du god i Excel, når du lar Excel gjøre jobben sin. Så du får bedre grunnlag for å gjøre din jobb.

Jo mer du får Excel til å gjøre automatisk, la datalister blir til informasjon med funksjoner og formler, jo mer tid får du til å ta beslutninger og analysere data. I tillegg til at grunnlaget for beslutningene blir mer presist.


God i Excel Dashboard
God i Excel Dashboard

Her er min utfordring, med 10 øvelser i Excel. Basert på målscorere i EM. (Jeg er glad i både fotball og Excel). Og kombinasjonen er perfekt. Det er lett å identifisere problemstillinger. Kontroll sjekke svarene, og kunnskapen er direkte overførbar til rapportene du jobber med i Excel daglig.

Sjekk fremgangen og poengene underveis. Når utfører oppgavene.


Last ned oppgavene.

Last ned oppgavene, og sjekk om du klarer dem. Eller du kan utfordre kollega, venner og se om de finner riktig funksjoner og formel.

Får du ikke lastet ned med Chrome, forsøk en annen nettleser, som Edge.


Excel oppgave 1.

Finn unike verdier i en liste.
Finn unike verdier i en liste.

Noe av det viktigste å beherske i Excel er funksjoner som hjelper oss å jobbe raskere og med presist. Svaret her er en slik funksjon. Hvilke unike elementer finnes det i en liste.

Excel Oppgave 2.

En sortert liste i Excel
En sortert liste i Excel

Det er enklere å tolke data når de er sortert slik vi ønsker. På riktig kolonne, og om det skal være synkende eller stående. Formelen du skal bruke her, er en slik formel.

Excel oppgave 3.

Rapport i Excel på kriterier
Rapport i Excel på kriterier

Det er ikke alt i alle datalister som er like viktig hver gang. Formelen du skl benytte her, den lager en rapport på ditt kriterium.


Excel oppgave 4.

Hvor mang er det av hver?
Hvor mang er det av hver?

Antall forekomster av noe gir oss verdifull informasjon. Hvor ofte har vi solgt ett produkt. Hvor ofte har noen egenmelding. Hvor ofte bestiller vi pizza. Her skal du bruke funksjonen for det. Du får full pott om du bruker muligheten i Office 365.


Excel oppgave 5.

Summer i Excel med betingelse.

Det er helt unødvendig å summere noe manuelt i Excel. Dette er «fetteren» til forrige funksjon. Der skulle vi antall ganger noe skjer. Her skal du summere med en funksjon. Og en betingelse. Kan du knepet for å jobbe med lister i Office versjonen av Excel, så vil du få full pott.


Excel oppgave 6 og 7.

Finn verdier og slå opp.
Finn verdier og slå opp.

Her blir du testet på om du klarer å finne en verdi, og slå opp for å finne riktig verdi. Den siste finnes det flere svar på. Kanskje kan du 2 muligheter, men kan du den nyeste, beste og raskeste?

Excel oppgave 8-9-10.

Excel median og gjennomsnitt.
Excel median og gjennomsnitt.

Skal du briljere i Excel, jobbe presist og imponere kolleger bør du kunne finne gjennomsnitt og median. Med en eller flere betingelser. Klarer du den med median og flere betingelser, er du antagelig underbetalt. I alle fall er du god i Excel.


Intro til øvelsene.