Excel Pivot

2. april 2018

Excel Pivot

Excel Pivot er en flott måte å dypdykke ned i tallene dine på. Sjongler med tallene og analyser dine Excel-data. Antagelig er det enklere enn du tror, og du kan bruke Pivot i Excel både på desktopversjonen og web-versjonen av Excel. Se Pivot-eksempler her.

Når jeg holder kurs i Excel kommer vi alltid inn på analyser av lister. Og det finnes mange gode Excel-funksjoner for å filtrere og summere tall basert på ulike verdier. Når jeg nevner Pivot, kommer det ofte en merkelig stemning i rommet. Som om vi skal prate om noe utenomjordisk.

Du bør gi Excel Pivot et forsøk. Det fine med Pivot, er at det egentlig ikke er noen fasit. Vi har alle ulike behov. Så det er ditt behov, og dine ønsker som er fasit.

La oss se på et eksempel på Pivot i Excel. I online-versjonen, og det samme i desktop-versjonen. Pivot-eksemplene er laget med Excel 2016 og Excel Online. Den siste krever minimum et Office 365 Essentials abonnement.

Vi starter med en tabell i Excel, så skal vi lage en Pivottabell.

excel pivot tabell

Excel Pivot i Excel Online

Webversjonen av Excel.

pivot excel online

Excel Online er en versjon av Excel som du kan bruke i nettleseren. Det betyr at du kan jobbe med Excel-filene dine fra «hvorsomhelst» bare du har lagret dem på riktig sted.

Mitt pivot-eksempel er lagret på OneDrive for Business.

For å skape en pivot-tabell i Excel online velger du Sett Inn og Data. Når du har valgt tabellen, vil Excel spørre hvor du ønsker å opprette Pivot-tabellen. Jeg valgte det samme regnearket med ett klikk.

Du drar og slipper de ulike kolonnene fra Pivot-tabellen. Velg hva du ønsker å vise i kolonner, rader og verdier. Du kan også filtrere. Hadde jeg lagt inn ulike år her, kunne jeg filtrert per år.

Excel Pivot

Dekstopversjonen av Office

excel pivot eksempel

Når du skal lage Pivot-tabell i desktopp-versjonen av Excel velger du Sett inn på Excel-båndet. En av forskjellene fra Online-versjonen av Excel er at desktopp-versjonen har valget «Anbefalte pivottabeller».

Velger du Anbefalte pivottabeller vil Excel forhåndsvise noen eksempler du kan velge. Eller du kan  lage din egen.

Som du vil se i Pivot-eksempelet er det samme tallene i tabellen. Men jeg har byttet om måned og avdeling. Ny innsikt, med de samme tallene ved bruk av dra og slipp. Uten lange Excel-funksjoner.

Trenger du hjelp med din pivottabell må du gjerne sende meg ditt regneark.

By ghog Excel Share: